Wikileaks in Catalan

I was interviewed today by a Spanish Catalan publication based in Barcelona about the Wikileaks scandal. For those a little rusty on the language (hands up who can understand this?) I talked about the authoritarian impulse in many Western governments:

Julian Assange ja és en dependències judicials des de les 14 hores aproximadament, acompanyat dels seus advocats britànics Mark Stephens i Jennifer Robinson. Segons ha informat aquest mati Sky News, l’editor i cap visible de Wikileaks ha estat detingut per la policia britànica. Assange s’ha entregat acompanyat dels seus advocats per evitar que la seva imminent detenció es convertís en un circ mediàtic. Està previst que

en les properes hores es faci públic un vídeo amb declaracions de l’acusat.

Un cop ha prestat declaració davant la policia, Assange s’ha presentat als jutjats de City of Westminster i haurà d’esperar la decisió judicial, en virtut de la qual podria ser extradit a Suècia, d’acord amb l’ordre tramesa per l’Interpol per una presumpta violació. Segons ha fet saber el seu advocat Mark Stephens a la Britain’s Press Association, Assange intentarà evitar l’extradició als jutjats britànics.

Comunicat de la policia metropolitana de Londres

La Unitat d’Extradicions de la Policia Metropolitana de Londres ha informat en un comunicat que Assange s’ha entregat i ha estat detingut en el marc de l’Ordre Europea de Detenció. “Està acusat per les autoritats sueques d’un delicte de coacció, dos delictes d’abús sexual i un delicte de violació, que s’haurien comès l’agost de 2010”, diu el comunicat emès aquest matí, vora les 9:30 hora local.

Les filtracions continuaran

La detenció d’Assange no aturarà el flux de filtracions. Wikileaks ha informat a través de Twitter que aquest mateix vespre publicaran nous documents tot i “les actuacions d’avui contra el nostre editor”. En la mateixa línia s’ha pronunciat un portaveu sense identificar, que en declaracions a la BBC ha qualificat la dentenció d'”atac a la llibertat de premsa” que “no aturarà l’organització”.

Es convoquen protestes en defensa de Wikileaks

A l’espera de la compareixença d’Assange, s’estan portant a terme diverses protestes amb accions als carrers de Londres i a internet. Un grup anomenat Justice for Assange ha convocat una concentració de suport al detingut davant els jutjats, mentre que Anonymous, el grup d’activistes que setmanes enrere van deixar inoperativa la web de la SGAE, han fet un atac informàtic de denegació de servei contra la web del banc que va tancar el compte bancari d’Assange, deixant-la inaccessible durant diverses hores. Es tracta del mateix tipus d’atac que ha estat rebent el servidor de Wikileaks fins ahir mateix.

D’altra banda, per al proper divendres hi havia prevista una concentració a Syndney per recolzar el projecte. El periodista Antony Loewenstein, un dels ponents de l’acte, ha dit en declaracions al diari ARA que pretenen recordar la pressumció d’innocència d’Assange al govern del seu país natal. “Volem visibilitzar el recolzament públic a un ciutadà australià acusat pel seu govern de cometre actes il…·legals sense cap prova. Wikileaks està fent un favor a la democràcia en revelar la veritable naturalesa de les accions del govern: ens han mentit durant massa temps”. Loewenstein ha assegurat que hi haurà parlament de ponents importants, “entre ells alguns polítics”.

Text and images ©2024 Antony Loewenstein. All rights reserved.

Site by Common